Ο ΛΑΟΣ ΖΗΤΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

Ο ΛΑΟΣ ΖΗΤΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ
ΝΑ ΑΠΕΛΑΘΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Παρασκευή, 15 Μαΐου 2009

Στη Βουλή το θέμα του ΕΚ για το εβραϊκό μνημείο στον Κεραμεικό


ρώτηση υπέβαλε προς τον Υπουργό Πολιτισμού Αντώνη Σαμαρά ο Βουλευτής Σερρών του ΛΑΟΣ Ηλίας Πολατίδης σχετικά με την άστοχη τοποθέτηση μνημείου στην Αθήνα. Το πλήρες κείμενο της Ερωτήσεως έχει ως εξής:
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου, στην περιοχή του Κεραμεικού της πόλεως των Αθηνών θα τοποθετηθεί μνημείο του ολοκαυτώματος των εβραίων της Αθήνας οι οποίοι εκτοπίσθηκαν από τους Γερμανούς σε στρατόπεδα συγκεντρώσεως κατά το 1944. Το σχετικό αίτημα της Ισραηλιτικής Κοινότητος Αθηνών συζητήθηκε προσφάτως από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία.
Το πρόβλημα, όμως, το οποίο δημιουργείται είναι ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις επιστημόνων αρχαιολόγων αλλά και της αρμοδίου Γ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, ο συγκεκριμένος χώρος αποτελεί ένα σπουδαίο τοπογραφικό ορόσημο των αρχαίων Αθηνών. Εκτιμάται ότι εκεί ευρίσκεται η σύγκλιση της οδού της πομπής των Παναθηναίων με την Ιερά Οδό που οδηγούσε στο Ιερό της Ελευσίνος. Πιθανολογείται έντονα ότι ο χώρος θα βρεθεί σε μία μελλοντική ανασκαφή, γι' αυτό άλλωστε έχει απαλλοτριωθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού το 1981 έναντι 56 εκατ. δραχμών και γι' αυτόν τον λόγο η Γ' Εφορεία πρότεινε άλλο σημείο για την τοποθέτηση του μνημείου (πάρκο της πρώην Κορεατικής Αγοράς). Δυστυχώς, όμως, η γνωμοδότηση της Εφορείας δεν ελήφθη υπ' όψιν από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.
Έκπληξη επίσης προκαλεί το γεγονός ότι για την ανωτέρω τοποθέτηση επελέγη ένας αρχαιολογικός χώρος ο οποίος αναδεικνύει μία ιστορία και έναν πολιτισμό (το απόγειο του Ελληνικού Πνεύματος των Κλασσικών χρόνων) που καμμία σχέση δεν έχουν με τους συμβολισμούς του εν λόγω μνημείου (την φρίκη του θανάτου του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου) και ακόμη το γεγονός ότι δεν εκδηλώνονται από το Υπουργείο ανάλογες ευαισθησίες για τοποθετήσεις μνημείων που αφορούν ιστορικές γενοκτονίες ελληνικών πληθυσμών.
Καταλήγοντας ερωτάται ο Ηλίας Πολατίδης ρωτάει τον υπουργό; Σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί το Υπουργείο έτσι ώστε να μην δημιουργηθούν προβλήματα με την τοποθέτηση του μνημείου; Σε περίπτωση αναλόγων αιτημάτων τοποθετήσεως σε σημεία της πόλεως των Αθηνών μνημείων για τις γενοκτονίες του Ελληνισμού του Πόντου, της Θράκης και της Ιωνίας και των Αρμενίων από τους Τούρκους, πώς σκέπτεται να πράξει το Υπουργείο;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου